dissabte

EL TAMANY IMPORTA

Us agradi o no admetre-ho, el tamany és important, no està assignat així a l’atzar perquè a Déu li soni la flauta d’una determinada manera. Cada tamany té una raó de ser tan important com l’altre. Una ampolla té uns centilitres específics segons la durada que volem donar-li al vi. Com més gran és l’ampolla, més temps té el líquid per evolucionar. És a dir, l’evolució del vi dependrà del tipus d’ampolla en que es trobi.
Per exemple: l’ampolla més petita, la benjamina, no està pensada expressament per embotellar-hi vins de guarda perquè la quantitat d’oxigen d’una benjamina és major en relació al vi i el deterioraria massa ràpid. En canvi, en una magnum o una imperial l’oxigen és menor en relació amb la quantitat de vi i el fa resistir més. Un vi anyenc es conservarà més temps si està en una ampolla gran sense perdre sabor que si està en una ampolla petita. Això no vol dir, però, que sigui millor o pitjor una opció o l’altre,... tot dependrà del que busquis en cada moment.
Una benjamina (18-20cl) és adient per una persona sola. Tast curt però intens. Millor si el vi és jove perquè el consum d’aquests tipus de formats ha de ser ràpid. Pim-pam.
Una imperial(600 cl) és un caprici, impressiona només a simple vista, una ampolla per destapar en grans ocasions, sens dubte, però difícil de manejar, us ho asseguro.
I després hi ha l´standard, la de 75 cl, pràctica, còmoda, idònia, la que et trobes a la majoria de llocs. Sabeu per què?? perquè és just la mesura de la capacitat pulmonar d’un vidrer.
Així que ja veieu que, sigui quin sigui el tamany, és un plaer destapar l’ampolla escollida.

*Cal Torner ha anomenat les habitacions del seu hotel fent referència als tamanys de les ampolles perquè cada una d’elles pretén satisfer una necessitat en particular com ja heu vist*

2 comentaris:

  1. Aprofito el post de les ampolles per saludar-te, just al descobrir el teu bloc, que m'interessa i seguiré a partir d'ara. Jo no visc al Priorat, però si mires el meu bloc de vins, veuràs que junt amb els del Montsant, són els que en tinc més de publicats... Salut!.

    ResponElimina
  2. Gràcies Ricard, serà un plaer, dóna ànims quan algú s´interessa i interactua

    ResponElimina